PUBLIC INTEREST IN ARCHITECTURE

EFAP Vilnius2013 logo m

EFAP conference and general assembly
12-14th September 2013, Vilnius

logo eu2013lt



Tentative Programme

 

12th september, thursday

Time

Speaker

Theme

Length

9.15-9.45

Welcome speeches

Address on behalf of the President of the Republic of Lithuania

Premier of Lithuania Algirdas Butkevičius

President of AAL Gintautas Blažiūnas

Vice-president of EFAP

 Minister of Environment Valentinas Mazuronis

Minister of Culture Šarūnas Birutis

Vilnius‘ City mayor Artūras Zuokas

 

30 min

SESSION I. Public interest, architectural quality and architecture profession today. Diagnosis, challenges.

9.45-9.50

Moderator Michel Ricard

 

5 min

9.50-10.20

Gintautas Blažiūnas (President of Architects Association of Lithuania)

 

Public interest, architecture quality and public procurement competitions in Lithuania

30 min

10.20-10.50

Andrea Colantonio  (The London School of Economics and Political Science, Research Fellow LSE Cities, UK)

Socially sustainable urban development and European cities after the 2008 economic recession

30 min

10.50-11.10

Coffee break

11.10-11.45

Chantal Dassonville (BE)

The new elements of architectural policies in Belgium

 

11.45-12.15

M. Bertrand-Pierre Galey

(FR, Director of l'architecture et du patrimoine)

The new elements of architectural policies in France

30 min

12.15-12.45

Discussions

 

 

12.45 - 14.30

Lunch

SESSION II. Architecture working for people and communities. Best practices from Europe.

14.30-15.00

Teele Pehk (EST)

Communities‘ role in urban design process in Estonia

30 min

15.00-15.30

Vlado Krajcar (SLO)

Excellent practices from Slovenia

30 min

15.30-16.30

Ewa Westermark (Jan Gehl Architects, DK)

Cities for people - international examples of changing cities through a people centred approach

60 min

16.30-17.00

Coffee break

17.00-18.00

Key lecture

Ole Bouman (NL)

 

60 min

18.30

Departure to Trakai. Dinner

             

13th september, friday

SESSION III. Architecture working for people and societies. Excellent practices from Lithuania.

Towards the better architectural milieau.

9.30-10.00

Jurga Stunžinaitė (LT)

BeePart community centre in Pilaitė: architectural and social experiment

30 min

10.00-10.30

Rolandas Palekas (LT)

Learning from Traveling Architecture Workshop

30 min

10.30-11.00

Cilly Jansen (NL)

Project „Compass“ for better procurement in architecture

30 min

11.00-11.30

Rūta Leitanaitė (LT)

The Architectural Policy of Lithuania 2014-2020

30 min

11.30-12.00

Coffee break

12.00-13.00

Closing lecture:

Wouter Vanstiphout

(Crimson architectural historians, NL)

 

60 min

13.15-14.30

Lunch

Departure to Kaunas.

17:00 visit of the Mies van der Rohe exhibition.  

19:00 Return to Vilnius

14th september, saturday

10:00-13:00

EFAP GA (Headquarters of AAL, Kalvariju St. 1, Vilnius)

14:00-18:30

Guided tours




Organizers

European Forum for Architecture Policies    Architects Association of Lithuania         Ministry of Environment of Lithuania       

 

Sponsors

The Ministry of Culture of the Republic of Lithuania     The Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania ES structural assistance logo vmsa

The Culture Support Foundation